(Nieuwe) aanbieder PO? Meld je uiterlijk 21 januari aan voor schooljaar ’21-’22 via dit formulier

Ontdekkingstocht DOMunder

group Groep: 6 / 7 / 8 query_builderTijdsduur: 75m date_rangePeriode: Hele jaar
Geannuleerd

Ga met je klas op een ondergrondse ontdekkingstocht door 2000 jaar Utrecht!

Ontdek in DOMunder spannende verhalen en archeologische schatten.
Na een introductie ga je in de opgraving onder het Domplein met de slimme zaklamp op zoek naar de middeleeuwen en Romeins Utrecht. Beleef ook de verwoestende storm van 1674 waarbij het schip van de Domkerk instortte en het Domplein ontstond.

De ontdekkingstocht DOMunder bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Oriëntatie op het Domplein  (20 minuten) De leerlingen lopen met een kruiwagen vol kaarten van het Domplein vanaf de zuidkant van het Romeinse castellum (Korte Nieuwstraat) naar de noordkant van het fort (Domstraat). Wat komen ze onderweg tegen?
  2. Aanraakbare geschiedenis (20  minuten) In de middeleeuwse kelders van Domplein 4 ontdekken de leerlingen dat het Domplein sinds de Romeinen 5 meter is ‘gegroeid’. Ook mogen ze een stuk Romeinse muur uit het jaar 200 aanraken. En waarom zijn de Romeinse stenen zo licht? Hier wordt ook een film gekeken: 2000 jaar Utrecht in 10 minuten.
  3. Ontdekken (20 minuten) In de opgraving onder het Domplein gaan de leerlingen in het donker met een slimme zaklamp op zoek naar de archeologische resten en spannende verhalen van 2000 jaar Utrecht. Op een gegeven moment gaat het stormen…

Een groep van 25-30 leerlingen start gezamenlijk en splitst daarna op in drie groepen van max. 10 leerlingen. De tour verloopt als roulatieprogramma waarbij iedere groep op een andere plek bij DOMunder begint, op de helft omwisselt en aan het einde de hele tour heeft doorlopen.

Thema
2000 jaar Utrecht

Aansluiting op schoolvakken
Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen
47, 49, 50, 51, 52, 53 en 56

21e eeuwse vaardigheden
Kritisch denken, Creatief denken, Probleem oplossen, Informatie vaardigheden, Mediawijsheid, Communiceren, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden, Zelfregulering

Leerdoel(en)
Ontdek 2000 Jaar Utrecht

www.domunder.nl