(Nieuwe) aanbieder PO? Meld je uiterlijk 21 januari aan voor schooljaar ’21-’22 via dit formulier

De brieven van Mia – George & Eran Producties ROSE stories

group Groep: 6 / 7 / 8 query_builderTijdsduur: 75m date_rangePeriode: 16/03/2021 tot 16/03/2021
Geannuleerd

De 11-jarige Laila woont met haar moeder en broer in een asielzoekerscentrum in Almere. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar Laila haar vader achter moest laten. Laila mist hem verschrikkelijk en ze voelt zich somber in dit grijze, natte land. Wanneer zij voor een vrijwilligersproject voor school moet opruimen bij de oude meneer Cohen, verandert echter alles. Op de zolder van de norse man stuit zij op het mysterie van Mia, een Joods meisje dat dringende brieven aan meneer Cohen schrijft tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de brieven schrijft Mia hoe ze heeft moeten vluchten vanuit Duitsland naar Nederland. Wanneer de Duitsers ook Nederland binnenvallen moet Mia een jodenster gaan dragen. Hoewel ze dit met trots doet, moet ze toezien hoe al haar joodse vrienden opgeroepen worden voor deportatie. Tijdens een razzia in de van Woustraat (waar Mia en de jonge Isa Cohen wonen) kan ze op het laatste moment wegvluchten.

Stukje bij beetje ontrafelen Laila en meneer Cohen de geheime boodschap die Mia in haar laatste brief achterliet. Hun zoektocht leidt hen via Mia’s onderduikadres in de bollenstreek, naar Westerbork en uiteindelijk eindigen ze in een dorpje in Polen, waar ze de dochter van Mia ontmoeten.

Onderweg komen ze telkens nieuwe herinneringen tegen. Herinneringen aan de oorlog in Nederland en ook aan de oorlog die Laila nog maar net ontvlucht is. Zo ontdekt Laila niet alleen hoe Mia zich staande hield tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar leert zij ook omgaan met haar eigen herinneringen aan de oorlog in Syrië.

De brieven van Mia is een voorstelling over wat oorlog met je doet, verteld door de ogen van de 11-jarige Syrische Layla en de 91-jarige Joodse meneer Cohen. Samen proberen zij het mysterie van de kist vol brieven van Mia uit de Tweede Wereldoorlog te ontrafelen. Onderweg bloeit er tussen de twee schijnbare tegenpolen een bijzondere vriendschap op.

Thema
Tweede Wereldoorlog, burgerschap, democratie, migratie, identiteit

Aansluiting op schoolvakken
Oriëntatie op jezelf en de wereld

Aansluiting op kerndoelen
Kerndoel 36: De leerlingen leren hoofdzaken van de Nederlandse en Europese staatsinrichting en de rol van de burger.
Kerndoel 53: De leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die voorbeeldmatig verbinden met de wereldgeschiedenis.

21e eeuwse vaardigheden
kritisch denken, sociale & culturele vaardigheden

Workshop
Tijdens de gratis workshop zal een trainer langskomen op de school om te praten over de thema’s uit het boek en de voorstelling. De thema’s rusten op burgerschap en geschiedenis. Het uitgangspunt van de workshop is om de onderwerpen uit het boek en de voorstelling bespreekbaar te maken en het geldt als voorbereiding voor de theatervoorstelling. Optioneel kan er na de voorstelling een nagesprek komen met een 2e of 3e generatie overlevende van de Tweede Wereldoorlog. De workshop wordt per klas gegeven.

Locatie
Op school of bij de instelling

Duur 
Nog niet bekend

Kosten
Gratis