het Hoofdpodium

het Hoofdpodium (van Vivienne Janssen) is een bureau voor praktische filosofie en creatieve projecten. Zij ontwikkelt o.a. filosofielessen en filosofische kunstlessen voor het basisonderwijs. En biedt filosofie workshops en trainingen aan ouders, professionals, instellingen en festivals. Daarnaast maakt zij vraagprojecten voor op locatie.

Ontwikkel je kritische en creatieve denkvermogen, dan word je mentaal weerbaarder en zet je je denken in z’n vrij.

Als VragenMaker en als praktisch filosoof bij het Hoofdpodium wil ik jong en oud raken met vragen. Ik ben ervan overtuigd dat door te filosoferen – kritisch en creatief te denken – je mentaal weerbaarder wordt.

Een goede vraag is duurzamer en zet je aan tot denken.
Een goede vraag kan je helpen de regie (terug) te pakken over je situatie op school, thuis, in relaties met anderen en in situaties van rouw en verlies. Het geeft je namelijk inzicht in waar je staat in het hier en nu en biedt je denkstof over jouw denkwijze. Deze vaardigheid al jong aanleren is een kunde die overal van nut is en waar je de rest van je leven profijt van hebt.

Filosofie en kunst: als twee broertjes

Filosoferen kan over allerlei onderwerpen en vragen gaan. Van: ‘Waar ligt de grens tussen goed en kwaad?’, ‘Kun je alles tellen?’ en ‘Is kunst altijd mooi?’. Over thema’s als: rechtvaardigheid, vrijheid, tijd en schoonheid.

In projecten en kunstlessen wil ik ook een brug slaan tussen filosofie en kunst en cultuur. Filosofie en kunst hebben namelijk veel gemeen. Beide onderzoeken een concept als bijvoorbeeld ‘schoonheid’, lokken reacties uit en roepen vragen op die je verwonderen en je vanaf een andere invalshoek leren kijken.

Ik zie de kunstvorm dan ook als de fysieke vertaling van de vraag, de gedachte, idee of concept. Dátgene waar de filosofie over gaat. Filosofie is daarom goed in te zetten in de lessen kunsteducatie omdat kinderen na denken over een vraag als ‘Wat is kunst?.
Kinderen hierover laten nadenken en ze dan aan het werk zetten met een (ver)beeldende opdracht, maakt dat de verwerkingsopdracht meer verdieping en betekenis krijgt.

De lessen, projecten en de gesprekken die ik voer, zetten je denken in z’n vrij en duwen je uit je ‘denkcomfortzone’. Zodat je meer ziet dan alleen je eigen werkelijkheid.

Geschikt voor welke groepen:

  • Plusklassen
  • Kleine groepen en hele klassen
  • Groep 3 t/m 8
  • Ik kan een enkele filosofieles geven, wekelijks of gedurende een periode
  • Indien gewenst aangepast aan een thema zoals de Kinderboekenweek, week van de mediawijsheid etc.

Het gezicht achter het Hoofdpodium
Oprichter van het Hoofdpodium is Vivienne Janssen. Haar achtergrond bestaat uit een mix van kunst- en filosofieopleidingen, met jarenlange werkervaring in de podia- en festivalsector. Ook is zij ervaringsdeskundige met bestaansvragen en grotere levensthema’s. Deze ervaringen maken dat zij beschikt over een groot arsenaal aan vraagtechnieken.

Informatie

Openingstijden
Ma, di en do: 9.00 - 13.00 uur
Wo en vr: 9.00 - 17.00 uur

Hoofdvestiging
Alberdingk Thijmstraat 62 - 3532 VL Utrecht
Telefoonnummer
06 48 97 38 89

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.