Molman – Het Filiaal theatermakers

group Groep: 7 & 8 query_builderTijdsduur: 60m date_rangePeriode: 07/09/2016 tot 05/10/2016
Schrijf je in

Daal af in de wereld van Molman. Hij leeft diep onder de grond in donkere gangen en tunnels die zich vertakken naar alle continenten. Van Bunnik tot in Alaska tot in Ouagadougou, Afrika. Hij heeft de perfecte handen om mee te graven. Hij komt overal waar geen enkele machine bij kan. Hij zwemt beter dan wie dan ook.

Molman weet heel veel van angst. Angst is kostbaarder dan olie, gas of goud; want bange mensen kan je alles wijsmaken. Iedereen krijgt vroeg of laat met hem te maken. Of je nu wilt of niet. Maar in het geheim verlangt Molman naar het zonlicht. Stukje bij beetje overwint hij zijn eigen angst en verzamelt hij de moed om zijn donkere schuilplaats voorgoed voor het daglicht te verruilen.

Molman is een coproductie van Schippers&VanGucht en Het Filiaal theatermakers. Al eerder maakten Jellie Schippers en Myriam van Gucht de voorstelling Huis als gastregie bij Het Filiaal theatermakers. Ze wonnen er een Gouden Krekel mee en de voorstelling toerde met groot succes in Nederland én internationaal.

Molman speelt zich af in een omgebouwde zeecontainer. De locatie van de voorstelling is een meerwaarde op de (receptieve) beleving. Een stap in de container en je waant je in een andere wereld.
Thema: De voorstelling gaat over angst en moed. Een heel actueel thema, wat veel aanknopingspunten heeft om te verbinden aan oriëntatie op jezelf en de wereld: het verleden, heden en toekomst. Of aan burgerschap/ identiteit.

Workshop
In het Filiaal Lab komen kunsteducatie en onderzoekend leren samen. De ontwikkeling van het creatief vermogen en het trainen van de 21e-eeuwse vaardigheden maken hier deel van uit.
In het Lab rondom Molman doen we actief onderzoek naar angst. Waar is het wel goed voor en waar is het niet goed voor? Hoe werkt angst eigenlijk? Hoe ziet het eruit? Vervolgens gaan we met elkaar op zoek naar creatieve oplossingen om onze angsten te bedwingen.
Want creatieve geesten zijn niet zo snel bang.

Details workshop
Het Filiaal Lab vindt plaats op school en duurt 60 minuten. De kosten bedragen €2,50 per leerling. De capaciteit is één klas.

Thema
Identiteit en (sociale) integratie, angst & moed

Aansluiting op schoolvakken
Er worden lessuggesties opgenomen in het lespakket die samenhangen met andere reguliere leergebieden (oriëntatie op jezelf en de wereld, burgerschap & kunstzinnige oriëntatie*. Het onderwijs wordt daardoor meer samenhangend en betekenisvoller voor leerlingen.

21-eeuwse vaardigheden
Creatief en innovatief denken, kritisch denken, probleemoplosvaardigheden en beslissingen nemen, leren leren, communiceren, samenwerken, luisteren en leren verwoorden van gedachten, burgerschap, persoonlijke en sociale verantwoordelijkheid (cultureel bewustzijn en – competentie), zelfvaardigheden.

Leerdoel

  • De leerling heeft een receptieve professionele theater/ kunstervaring opgedaan.
  • Kunst is nodig voor het kinderbrein, het geeft de mogelijkheid om door verschillende brillen naar de wereld te kijken, prikkelt je verbeeldingskracht en helpt om flexibel in het leven te staan.
www.hetfiliaal.nl